niedziela, 31 lipca 2016

Słodkie łabędzie



Składniki:
1 szkl wody
125 g masła
1 szkl mąki
4 jajka
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 op. śmietana fix

Przygotowanie:
1 – Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i  zagotować.  Wystudzone ciasto ucierać i dodawać po jednym jajku.
2 – Wyciskamy na papier porcje o kształcie owalnym, szyje robimy wyciskając cyferkę dwa (2), szyje piec osobno. Korpusy piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

3 – Po wyjęciu cieple kroimy w poprzek i odstawić do wystudzenia.
4 – Śmietanę ubić z cukrem i fiksem, wypełnić korpusy  i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz