niedziela, 31 lipca 2016

Pieczone filety nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą.



Składniki:
2 filety z kurczaka
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii lub zielonej pietruszki
6 plastrów szynki np. szwarcwaldzkiej lub innej
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny

Przygotowanie:
Filet umyć i osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku kieszeń (na nadzienie). Tak przygotowane mięso skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i natrzeć startym ząbkiem czosnkiem. Odstawić mięso w chłodne miejsce na ok. 15 min. Przygotować farsz: posiekać mozzarellę, suszone pomidory, ząbek czosnku i połączyć z posiekaną bazylią. Doprawić do smaku, można dodać startą skórkę z cytryny. Farszem napełnić wycięte kieszenie w filetach, zawinąć w szynkę. Całość można owinąć sznurkiem, aby w trakcie pieczenia szynka pozostała w całości na filecie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 – 30 min. Podawać z sosem powstałym w czasie pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz