Składniki:
2
filety z kurczaka
1
kulka mozzarelli
2
ząbki czosnku
2
łyżki posiekanej bazylii lub zielonej pietruszki
6
plastrów szynki np. szwarcwaldzkiej lub innej
sól,
pieprz do smaku
sok
z cytryny
Przygotowanie:
Filet
umyć i osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku kieszeń (na nadzienie). Tak
przygotowane mięso skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i natrzeć
startym ząbkiem czosnkiem. Odstawić mięso w chłodne miejsce na ok. 15 min.
Przygotować farsz: posiekać mozzarellę, suszone pomidory, ząbek czosnku i
połączyć z posiekaną bazylią. Doprawić do smaku, można dodać startą skórkę z
cytryny. Farszem napełnić wycięte kieszenie w filetach, zawinąć w szynkę.
Całość można owinąć sznurkiem, aby w trakcie pieczenia szynka pozostała w
całości na filecie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w
piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 – 30 min. Podawać z sosem powstałym w
czasie pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz