niedziela, 24 lipca 2016

Tort z warzywami i kurczakiem


Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
mieszanka warzyw (marchew, brokuły)
25 dag pieczarek
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 jajka
10 dag startego parmezanu
100 ml śmietany 18 %
gałka muszkatołowa
Vegeta, pieprz, sól,
2 łyżki sezamu
3 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
1 – Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na oleju, warzywa ugotować, wystudzić. Mięso umyć, pokroić w małe kawałki, oprószyć przyprawami  i podsmażyć na oleju. Śmietanę zmiksować  z 2 jajkami, dodać ser i przyprawy.
2 – Tortownicę (śr – 25 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą. Dno i boki wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem.
3 – Wyłożyć warzywa, kurczaka i pieczarki oprószyć Vegetą.  Zalać masą śmietanowo – jajeczną.
4 – Przykryć drugim ciastem i skleić brzegi, posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 35 min w temperaturze 220°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz