niedziela, 17 lipca 2016

Biszkopt kolorowy



Składniki:
8 jajek
2 szkl cukru
10 łyżek mąki + 2 łyżki mąki
12 łyżek wody
12 łyżek oleju
2 łyżki kakao
4 łyżki maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
4 – 5 jabłek

Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem – ubijając dodawać po łyżce. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku do uzyskania puszystej masy. Do tego dodać  stopniowo przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę (10 łyżek), olej, wodę i budyń. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej suchy mak, a do trzeciej dwie łyżki mąki. Na przygotowaną blaszkę wlać ciemne ciasto, wyłożyć połowę jabłek, na jabłka wylać ciasto z makiem, wyłożyć pozostałe jabłka i na wierzch wylać ciasto jasne. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz