Składniki:
8
jajek
2
szkl cukru
10
łyżek mąki + 2 łyżki mąki
12
łyżek wody
12
łyżek oleju
2
łyżki kakao
4
łyżki maku
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
budyń waniliowy
4 –
5 jabłek
Wykonanie:
Jabłka
obrać i pokroić w plasterki.
Białka
ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem – ubijając dodawać po łyżce. Dalej ubijając
dodawać po jednym żółtku do uzyskania puszystej masy. Do tego dodać stopniowo przesianą i wymieszaną z proszkiem
mąkę (10 łyżek), olej, wodę i budyń. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na
trzy części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej suchy mak, a do trzeciej dwie
łyżki mąki. Na przygotowaną blaszkę wlać ciemne ciasto, wyłożyć połowę jabłek,
na jabłka wylać ciasto z makiem, wyłożyć pozostałe jabłka i na wierzch wylać
ciasto jasne. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu i
wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz