niedziela, 10 lipca 2016

Drożdżowe różyczki z cynamonem



Składniki:
Rozczyn – 20 g świeżych drożdży 
15 g mąki pszennej
10 g cukru
150 ml mleka

Ciasto – 300 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
2 żółtka
1cukier waniliowy

Dodatkowo:
40 g masła
60 g cukru
2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
1 białko
1 łyżka mleka
do formy - 1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej 

Przygotowanie:
Rozczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku, dodać cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto – do miski przesiać mąkę dodać miękkie masło i razem rozetrzeć. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki ciasta, wymieszać i dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i lekko zagnieść. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą wałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać okrągłą foremką koła. Ścinki zagnieść, rozwałkować i wyciąć następne koła.


Kółka ciasta smarować roztopionym masłem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem. Składać po 3 tak żeby zachodziły lekko na siebie. Zwijać w rulon, przekroić w połowie wysokości. Połówki ustawiać pionowo, przecięciem do dołu, w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Między różyczkami zostawić miejsce żeby ciasto mogło wyrosnąć.

Formę z różyczkami pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch posmarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu można oprószyć leciutko cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz