Składniki:
Rozczyn – 20
g świeżych drożdży
15 g mąki
pszennej
10 g cukru
150 ml mleka
Ciasto – 300
g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
50 g masła
2 żółtka
1cukier
waniliowy
Dodatkowo:
40 g masła
60 g cukru
2 płaskie
łyżeczki mielonego cynamonu
1 białko
1 łyżka
mleka
do formy - 1
łyżeczka masła
2 łyżki
bułki tartej
Przygotowanie:
Rozczyn – drożdże rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku, dodać cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto – do miski przesiać mąkę dodać miękkie masło i razem rozetrzeć. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki ciasta, wymieszać i dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i lekko zagnieść. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą wałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać okrągłą foremką koła. Ścinki zagnieść, rozwałkować i wyciąć następne koła.
Kółka
ciasta smarować roztopionym masłem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Składać po 3 tak żeby zachodziły lekko na siebie. Zwijać w rulon, przekroić w
połowie wysokości. Połówki ustawiać pionowo, przecięciem do dołu, w tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia. Między różyczkami zostawić miejsce żeby ciasto
mogło wyrosnąć.
Formę z
różyczkami pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch
posmarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku
nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu można oprószyć leciutko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz