niedziela, 3 lipca 2016

Bułeczki z jagodami


„A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody, … „

Oto propozycja na wykorzystanie świeżych jagód i upieczenie pysznych jagodzianek.

 
Składniki:
50 dag mąki
½ szkl mleka
4 dag drożdży
szczypta soli
5 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
1 białko do posmarowania bułeczek
10 dag masła
50 dag jagód
3 – 4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn, jajka i żółtko, pozostały cukier, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie  dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie jagody wymieszać z cukrem i przygotować blaszkę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Następnie rozwałkować na grubość 1 centymetra, wykrawać szklanką krążki, napełniać jagodami i sklejać.

Ułożyć na blaszce, pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Posmarować białkiem, można posypać cukrem lub kruszonką i piec w temperaturze 180°C, około 20 – 30 min na złoty kolor.

1 komentarz: