„A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy
na jagody, na jagody, … „
Oto
propozycja na wykorzystanie świeżych jagód i upieczenie pysznych jagodzianek.
Składniki:
50
dag mąki
½
szkl mleka
4
dag drożdży
szczypta
soli
5
dag cukru
1
cukier waniliowy
2
jajka
1
żółtko
1
białko do posmarowania bułeczek
10
dag masła
50
dag jagód
3
– 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę
z solą przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką
dodać wyrośnięty rozczyn, jajka i żółtko, pozostały cukier, cukier waniliowy i
dokładnie wymieszać. Następnie dodać
rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie jagody wymieszać z cukrem i przygotować blaszkę.
Gdy
ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Następnie rozwałkować
na grubość 1 centymetra, wykrawać szklanką krążki, napełniać jagodami i
sklejać.
Ułożyć
na blaszce, pozostawić chwilę do wyrośnięcia. Posmarować białkiem, można posypać cukrem lub kruszonką i piec w
temperaturze 180°C, około 20 – 30 min na złoty kolor.
Mniam :-)
OdpowiedzUsuń