środa, 22 czerwca 2016

Kurczak w pikantnej panierce



1 kg kawałków kurczaka (np. skrzydełka, udka, podudzia lub pałki)
Składniki marynaty:
1 litr maślanki
2 łyżki przyprawy do kurczaka
2 czubate łyżki suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
Składniki panierki:
1 szklanka mąki
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 czubata łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
½ proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Kawałki kurczaka powinny być takiej samej wielkości. Składniki marynaty wymieszać w dużej misce. Do marynaty włożyć kurczaka i odstawić na kilka godzin.
Przygotować panierkę: płatki rozgnieść na drobno, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Mięso wyjąć z marynaty, żeby obciekło. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, po 20 minutach posmarować z obu stron olejem. Piec ok.40-45 minut aż panierka będzie złota.
Można podawać z frytkami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz