Składniki ciasta:
500
g mąki tortowej
200
g masła lub margaryny
1
szklanka kwaśnej śmietany
30
g drożdży
1
łyżka cukru
1/3
łyżeczki soli
2
żółtka
Składniki farszu:
250
g kaszy gryczanej
350
g twarogu
2
cebule
1
jajko
2
łyżki masła
1
łyżeczka posiekanej mięty (niekoniecznie)
sól,
pieprz
Wykonanie:
Kaszę
gryczaną ugotować na sypko, przestudzić. Twaróg zmielić lub przecisnąć przez
praskę i wymieszać z kaszą. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
Do farszu dodać przestudzoną cebulę, jajko, drobno posiekaną miętę, dokładnie
wymieszać i doprawić do smaku.
Drożdże
wymieszać ze śmietaną i cukrem. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki, posiekać nożem i zagnieść ciasto, aż będzie
gładkie i lśniące. Ciasta nie schładzamy i nie zostawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawać krążki.
Napełniać farszem i formować pierogi, dokładnie sklejać brzegi, aby nie
rozkleiły się w czasie pieczenia. Gotowe pierogi układać na blasze do
pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec do zrumienienia w temperaturze
180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz