czwartek, 2 czerwca 2016

Krucho-drożdżowe pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem



Składniki ciasta:
500 g mąki tortowej
200 g masła lub margaryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki soli
2 żółtka
Składniki farszu:
250 g kaszy gryczanej
350 g twarogu
2 cebule
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżeczka posiekanej mięty (niekoniecznie)
sól, pieprz

Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko, przestudzić. Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z kaszą. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do farszu dodać przestudzoną cebulę, jajko, drobno posiekaną miętę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki,  posiekać nożem i zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Ciasta nie schładzamy i nie zostawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawać krążki. Napełniać farszem i formować pierogi, dokładnie sklejać brzegi, aby nie rozkleiły się w czasie pieczenia. Gotowe pierogi układać na blasze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec do zrumienienia w temperaturze 180°C. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz