niedziela, 29 maja 2016

Kisiel domowy



Lato przed nami, wykorzystajmy więc świeże owoce przygotowując prosty i pyszny deser. Kisiel i ulubione owoce to idealne połączenie, nie tylko dla liczących kalorie. 


Składniki:
450 g truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml wody
2 – 4 łyżki cukru
sok z ½ cytryny

Wykonanie:
1. Wrzuć wszystkie owoce do garnka, zalej 400 ml wody i zagotuj.
2. Dodaj sok z cytryny i cukier do smaku. Całość gotuj, aż największe owoce będą miękkie, owoce można zmiksować lub pozostawić w całości.
3. W 100 ml wody wymieszaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
4. Do garnka wlej połowę zawiesiny, wymieszaj trzepaczką. Jeśli nie będzie dość gęsty, dolej resztę.
5. Całość gotuj przez 3 minuty.
6. Wyporcjuj do kompotierek lub pucharków i odstaw do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz