Dzisiejsza propozycja jarskiego dania to gulasz warzywny.
Składniki:
4
pomidory
1
czerwona cebula
1
czerwona papryka
3
ziemniaki
2
ogórki kiszone
1
mały brokuł
½
słoiczka przecieru pomidorowego
2
kostki bulionu grzybowego
6
pieczarek
½
pęczka zielonej pietruszki
sól,
pieprz, ostra mielona papryka
Wykonanie:
Ziemniaki
obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i
blanszujemy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, miąższ kroimy w kawałki.
Paprykę, oczyszczone pieczarki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym
oleju szklimy cebulę, dodajemy pieczarki, paprykę, brokuł, ogórki i ziemniaki.
Wkładamy pomidory i przecier pomidorowy, oraz kostki bulionowe i dusimy ok. 20
minut, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką,
posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz