niedziela, 8 maja 2016

Gulasz warzywny


Dzisiejsza propozycja jarskiego dania to gulasz warzywny.



Składniki:
4 pomidory
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
3 ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 mały brokuł
½ słoiczka przecieru pomidorowego
2 kostki bulionu grzybowego
6 pieczarek
½ pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz, ostra mielona papryka

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i blanszujemy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, miąższ kroimy w kawałki. Paprykę, oczyszczone pieczarki, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy pieczarki, paprykę, brokuł, ogórki i ziemniaki. Wkładamy pomidory i przecier pomidorowy, oraz kostki bulionowe i dusimy ok. 20 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz