Składniki:
1
opakowanie chleba pumpernikiel
6
serków kremowych naturalnych
200
wędzonego łososia
1
słoiczek chrzanu
7 łyżeczek
żelatyny
Sól,
pieprz do smaku
Do dekoracji:
Zielona
pietruszka
Koperek
100
g wędzonego łososia
½
czerwonej papryki
wykałaczki
Wykonanie:
I
warstwa – 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody. Kwadratową
formę (może być mała blaszka do ciasta) wyłożyć folią spożywczą. Do trzech
serków dodać część chrzanu, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem,
następnie połączyć z przestudzoną żelatyną. Masę przełożyć do formy,
rozsmarować na grubość 1cm i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
II
warstwa – rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach wrzącej wody. Łososia
drobno pokroić i połączyć z przestudzoną żelatyną, wyłożyć na masę serową,
rozsmarować i odstawić do lodówki.
III
warstwa – przygotować tak jak pierwszą i wyłożyć na warstwie z łososia.
Odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby całość dobrze stężała.
Chleb
pumpernikiel i masę serowo-łososiową pokroić na małe kwadraty. Na kromeczkach z
chleba układać kawałki masy serowo-łososiowej i dekorować, na koniec w każdą
tartinkę wbić wykałaczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz