wtorek, 24 maja 2016

Tartinki serowo-łososiowe



Składniki:
1 opakowanie chleba pumpernikiel
6 serków kremowych naturalnych
200 wędzonego łososia
1 słoiczek chrzanu
7 łyżeczek żelatyny
Sól, pieprz do smaku
Do dekoracji:
Zielona pietruszka
Koperek
100 g wędzonego łososia
½ czerwonej papryki
wykałaczki

Wykonanie:
I warstwa – 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody. Kwadratową formę (może być mała blaszka do ciasta) wyłożyć folią spożywczą. Do trzech serków dodać część chrzanu, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie połączyć z przestudzoną żelatyną. Masę przełożyć do formy, rozsmarować na grubość 1cm i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
II warstwa – rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach wrzącej wody. Łososia drobno pokroić i połączyć z przestudzoną żelatyną, wyłożyć na masę serową, rozsmarować i odstawić do lodówki.
III warstwa – przygotować tak jak pierwszą i wyłożyć na warstwie z łososia. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby całość dobrze stężała.
Chleb pumpernikiel i masę serowo-łososiową pokroić na małe kwadraty. Na kromeczkach z chleba układać kawałki masy serowo-łososiowej i dekorować, na koniec w każdą tartinkę wbić wykałaczkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz