niedziela, 22 maja 2016

Rolada czekoladowo-miętowa

Na niedzielne popołudnie do kawy proponujemy pyszną roladę z delikatnym orzeźwiającym kremem.

Składniki:
6 jajek
4 łyżek mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
500 ml śmietanki 30%
3 – 4 łyżek cukru pudru
2 – 3 łyżeczki miętowej zaprawy do likierów
Polewa czekoladowa lub cukier puder

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier cały czas ubijając, następnie żółtka. Przesiać mąkę i kakao, dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 20 – 30 min, biszkopt powinien być upieczony ale nie wysuszony. Ściereczkę zmoczyć zimną wodą i mocno wykręcić, rozłożyć na stolnicy. Na to wyjąć biszkopt, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w rulon razem ze ściereczką. Po 15 min. ostrożnie rozwinąć i zawinąć roladę bez ściereczki, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać miętową zaprawę. Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować bitą śmietaną i zawinąć w rulon. Gotową roladę polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz