Składniki:
6
jajek
4
łyżek mąki
2
łyżki kakao
6
łyżek cukru
500
ml śmietanki 30%
3 –
4 łyżek cukru pudru
2 –
3 łyżeczki miętowej zaprawy do likierów
Polewa
czekoladowa lub cukier puder
Wykonanie:
Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier cały
czas ubijając, następnie żółtka. Przesiać mąkę i kakao, dodać do ubitych jaj i
delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piec w temperaturze 180°C około 20 – 30 min, biszkopt powinien być
upieczony ale nie wysuszony. Ściereczkę zmoczyć zimną wodą i mocno wykręcić, rozłożyć
na stolnicy. Na to wyjąć biszkopt, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w rulon razem
ze ściereczką. Po 15 min. ostrożnie rozwinąć i zawinąć roladę bez ściereczki,
pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na
koniec dodać miętową zaprawę. Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować bitą
śmietaną i zawinąć w rulon. Gotową roladę polać polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudrem według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz