Rolada ze schabu
Składniki:
schab ok. 1 – 1,5 kg
schab ok. 1 – 1,5 kg
masło
50 g
suszona żurawina 100 g
suszone morele 100 g
duże jabłko 1
małe szalotki 2
kozi serek ok. 150g
sol, pieprz, papryka, czosnek w proszku, majeranek
gruba nić bawełniana
suszona żurawina 100 g
suszone morele 100 g
duże jabłko 1
małe szalotki 2
kozi serek ok. 150g
sol, pieprz, papryka, czosnek w proszku, majeranek
gruba nić bawełniana
rękaw
lub folia aluminiowa do pieczenia mięsa
Schab naciąć z boku tak aby powstał płaski płat mięsa, nakryć folią spożywczą i lekko rozbić.
Przygotowany płat mięsa posypać mieszanką przypraw i odłożyć na desce na bok.
Rozgrzać na patelni masło, dodać posiekaną
szalotkę i zeszklić, następnie dodać pokrojone w drobną kostkę owoce.
Podsmażyć przez ok. 2 - 3 min ciągle
mieszając. Zdjąć z ognia i po wystudzeniu wymieszać z serkiem kozim, doprawić
do smaku sola i pieprzem. Nałożyć nadzienie na płat schabu, mocno zrolować,
obwiązać bawełnianą nicią, po wierzchu oprószyć przyprawami. Włożyć do rękawa i
piec w temp. ok. 200°C przez 1 – 1,5
godziny. Podawać z ziemniakami księżnej i dowolną surówką.
Ziemniaki
księżnej
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do letnich ziemniaków dodać jedno całe jajko, żółtko, masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia.
- Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200°C i piec około 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz