Składniki na ciasto:
2 kg
ziemniaków
500 g mąki
pszennej
50 g mąki
ziemniaczanej
2 jaja
sól
Składniki na sos:
500 g
pieczarek
100 g masła
1 średnia
cebula
1 mała
śmietana
1 pęczek
zielonej pietruszki
sól i pieprz
do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki
obrać i ugotować, wystudzone przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do
mięsa. Stolnicę posypać mąką pszenną, wyłożyć ziemniaki, dodać jaja, mąkę
ziemniaczaną i sól, zarobić ciasto nożem, a wyrobić rękami.
Gotowe ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować wałek o średnicy ok. 2 cm i kroić ukośnie kawałki długości 3 – 4 cm. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie, ok. 2 – 3 min. Wyjmować łyżką cedzakową.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę
obrać i pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę dodać pieczarki i dusić pod
przykryciem ok. 5 min, następnie odparować
Jak pieczarki będą miękkie dodać śmietanę (wcześniej zahartować ), zagotować i doprawić do smaku. Kopytka podawać z pieczarkami w śmietanie, posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz