niedziela, 10 lipca 2016

Kopytka z pieczarkami w śmietanie


Składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
500 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 jaja
sól
Składniki na sos:
500 g pieczarek
100 g masła
1 średnia cebula
1 mała śmietana
1 pęczek zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, wystudzone przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Stolnicę posypać mąką pszenną, wyłożyć ziemniaki, dodać jaja, mąkę ziemniaczaną i sól, zarobić ciasto nożem, a wyrobić rękami.

Gotowe ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować wałek o średnicy ok. 2 cm i kroić ukośnie kawałki długości 3 – 4 cm. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie, ok. 2 – 3 min. Wyjmować łyżką cedzakową.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę dodać pieczarki i dusić pod przykryciem ok. 5 min, następnie odparować

Jak pieczarki będą miękkie dodać śmietanę (wcześniej zahartować ), zagotować i doprawić do smaku. Kopytka podawać z pieczarkami w śmietanie, posypane posiekaną zieloną pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz