Składniki:
500
g mąki pszennej
300
ml letniego mleka
30
g drożdży świeżych
50
g masła roztopionego
1,5
łyżeczki majonezu
50
g cukru
szczypta
soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Przygotować
rozczyn – drożdże rozpuścić w połowie letniego mleka, wymieszać z 3 łyżkami
mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi objętość przełożyć do
miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobione
ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i
pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie serowe lub
orzechowe.
Nadzienie serowe:
400
g zmielonego twarogu
pół
szklanki cukru pudru
1
cukier waniliowy
1
żółtko
100
g miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na
gładką masę.
Jeżeli ktoś lubi
można dodać 50 g rodzynek.
Nadzienie orzechowe:
200
g zmielonych orzechów laskowych
75
g cukru
3
łyżki słodkiej śmietanki
100
g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1
łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać,
gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki.
Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie,
przełożyć go na stolnicę i krótko wyrobić. Następnie podzielić na 16 równych
części. Każdą część rozwałkować na placuszek,
posmarować nadzieniem i zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć w środku wzdłuż
zostawiając nieprzecięte końce (jak na faworki). Końce zawinąć pod spód i
włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Bułeczki układać na blaszce
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20 - 30 minut do
ponownego wyrośnięcia.
Piec około 20 -
25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć i wystudzić.
Pyszne, Ale czy możliwe są inne nadzienie ?
OdpowiedzUsuńOczywiście dowolne - np. marmoladka owocowa, masa makowa z puszki, można posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem lub innym.
Usuń