wtorek, 19 lipca 2016

Pluszki - drożdżowe bułeczki



Składniki:
500 g mąki pszennej
300 ml letniego mleka
30 g drożdży świeżych
50 g masła roztopionego
1,5 łyżeczki majonezu
50 g cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Przygotować rozczyn – drożdże rozpuścić w połowie letniego mleka, wymieszać z 3 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn podwoi objętość przełożyć do miski z mąką, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać  roztopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie serowe lub orzechowe.

Nadzienie serowe:
400 g zmielonego twarogu
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.
Jeżeli ktoś lubi można dodać 50 g rodzynek.

Nadzienie orzechowe:
200 g zmielonych orzechów laskowych
75 g cukru
3 łyżki słodkiej śmietanki
100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki.

Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie, przełożyć go na stolnicę i krótko wyrobić. Następnie podzielić na 16 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek,  posmarować nadzieniem i zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć w środku wzdłuż zostawiając nieprzecięte końce (jak na faworki). Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć i wystudzić.

2 komentarze:

  1. Pyszne, Ale czy możliwe są inne nadzienie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście dowolne - np. marmoladka owocowa, masa makowa z puszki, można posmarować roztopionym masłem i posypać suchym makiem lub innym.

      Usuń