niedziela, 7 sierpnia 2016

Pyzy z mięsem



Składniki ciasta:
2 kg ziemniaków
2 jajka
200 – 300 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
 ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:
300 g mięsa ugotowanego lub upieczonego,
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz

Dodatkowo:
200 g boczku wędzonego lub słoniny

Wykonanie:
Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso zmielić wraz z przesmażoną  na maśle cebulką i czosnkiem w maszynce do mięsa. Farsz doprawić do smaku przyprawami, wbić jajko i wymieszać.
Ciasto: Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie by spłynął z nich nadmiar wody. Po chwili dokładnie wycisnąć je rękami z nadmiaru wody.
Przełożyć na stolnicę i połączyć z zimnymi ugotowanymi ziemniakami. Wbić jajko, dodać sól, mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części, z każdej zrobić wałek, którego pokroić na nieduże kawałki. Dłonią rozpłaszczyć na  nieduże placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepić. Pyzę formować  w kulki.
Zagotować w dużym garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać na wrzątek pyzy partiami. Gotować od wypłynięcia 7-8 minut. Następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelni stopić boczek pokrojony w  kosteczkę, skwareczkami polewać pyzy przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz