Składniki ciasta:
2 kg ziemniaków
2 jajka
200 – 300 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
2 kg ziemniaków
2 jajka
200 – 300 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
300
g mięsa ugotowanego lub upieczonego,
1 cebula
1 cebula
1
ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz
Dodatkowo:
200 g boczku wędzonego lub słoniny
200 g boczku wędzonego lub słoniny
Wykonanie:
Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso zmielić wraz z przesmażoną na maśle cebulką i czosnkiem w maszynce do mięsa. Farsz doprawić do smaku przyprawami, wbić jajko i wymieszać.
Farsz: Ugotowane lub upieczone mięso zmielić wraz z przesmażoną na maśle cebulką i czosnkiem w maszynce do mięsa. Farsz doprawić do smaku przyprawami, wbić jajko i wymieszać.
Ciasto: Połowę
ziemniaków ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce
do mięsa. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na
sicie by spłynął z nich nadmiar wody. Po chwili dokładnie wycisnąć je rękami z
nadmiaru wody.
Przełożyć
na stolnicę i połączyć z zimnymi ugotowanymi ziemniakami. Wbić jajko, dodać sól,
mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części, z każdej zrobić wałek,
którego pokroić na nieduże kawałki. Dłonią rozpłaszczyć na nieduże
placuszki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepić. Pyzę formować w kulki.
Zagotować
w dużym garnku wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać na wrzątek pyzy partiami.
Gotować od wypłynięcia 7-8 minut. Następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na
patelni stopić boczek pokrojony w kosteczkę, skwareczkami polewać pyzy przed
podaniem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz