Składniki:
2
polędwiczki wieprzowe
½
opakowania mrożonego szpinaku
½
sera feta
2
ząbki czosnku
1
łyżka masła
1
słoiczek pomidorów suszonych w oleju
majeranek
sól,
pieprz, suszona bazylia
olej
Przygotowanie:
Polędwiczki
umyć, a po osuszeniu naciąć wzdłuż (ale nie do końca) i otworzyć jak książkę.
Rozbić
tłuczkiem na spory kwadrat.
W
misce wymieszać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, bazylię i odrobinę oleju z
suszonych pomidorów, mieszanką natrzeć mięso z obu stron – pozostawić, aby
polędwiczki przeszły przyprawami. Na patelni rozpuścić masło i dodać szpinak,
smażyć do odparowania wody. Przed zdjęciem z ognia dodać czosnek, przyprawić do
smaku solą, pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodać rozkruszoną fetę
wymieszać. Pomidory osączyć z oleju i pokroić w paski.
Na
polędwiczki wyłożyć szpinak z fetą, a potem posypać pomidorami. Zwinąć w roladę
obwiązać nićmi. Tak przygotowane polędwiczki obsmażyć na oleju z wszystkich
stron do zrumienienia. Następnie przełożyć na blaszkę i piec 15 – 20 min w tem
170°C, po tym czasie piekarnik wyłączyć i polędwiczki potrzymać w piecu jeszcze
10 min aby mięso doszło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz