niedziela, 14 sierpnia 2016

Faszerowane polędwiczki wieprzowe


Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
½ opakowania mrożonego szpinaku
½ sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
majeranek
sól, pieprz, suszona bazylia
olej

Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, a po osuszeniu naciąć wzdłuż (ale nie do końca) i otworzyć jak książkę.
Rozbić tłuczkiem na spory kwadrat.
W misce wymieszać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, bazylię i odrobinę oleju z suszonych pomidorów, mieszanką natrzeć mięso z obu stron – pozostawić, aby polędwiczki przeszły przyprawami. Na patelni rozpuścić masło i dodać szpinak, smażyć do odparowania wody. Przed zdjęciem z ognia dodać czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodać rozkruszoną fetę wymieszać. Pomidory osączyć z oleju i pokroić w paski.
Na polędwiczki wyłożyć szpinak z fetą, a potem posypać pomidorami. Zwinąć w roladę obwiązać nićmi. Tak przygotowane polędwiczki obsmażyć na oleju z wszystkich stron do zrumienienia. Następnie przełożyć na blaszkę i piec 15 – 20 min w tem 170°C, po tym czasie piekarnik wyłączyć i polędwiczki potrzymać w piecu jeszcze 10 min aby mięso doszło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz