Składniki:
2
brokuły
1
duża cebula
2
pomidory
4
jaja
1
papryka czerwona
½
puszki kukurydzy
1
mały majonez
1
śmietana 18%
sól,
pieprz, cukier
Wykonanie:
Cebulę
pokroić w kostkę posypać cukrem i odstawić na 30 min. Brokuły podzielić na
różyczki i gotować 7 -8 min, wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia, pomidory
pokroić w ósemki, jaja na ćwiartki, paprykę w kostkę, a kukurydzę osączyć. W
szklanej salaterce układać warstwami, połowę odciśniętej cebuli, kilka różyczek
brokułu, po ¾ porcji pomidora i jajka. Zawartość salaterki oprószyć solą i
pieprzem. Na jajka wyłożyć pozostałe
składniki w kolejności: paprykę, cebulę, kukurydzę, brokuł i kawałki pomidora.
Tuż przed podaniem wierzch polać sosem śmietanowo- majonezowym doprawionym do
smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz