niedziela, 14 sierpnia 2016

Sałatka warstwowa z brokułem



Składniki:
2 brokuły
1 duża cebula
2 pomidory
4 jaja
1 papryka czerwona
½ puszki kukurydzy
1 mały majonez
1 śmietana 18%
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę posypać cukrem i odstawić na 30 min. Brokuły podzielić na różyczki i gotować 7 -8 min, wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia, pomidory pokroić w ósemki, jaja na ćwiartki, paprykę w kostkę, a kukurydzę osączyć. W szklanej salaterce układać warstwami, połowę odciśniętej cebuli, kilka różyczek brokułu, po ¾ porcji pomidora i jajka. Zawartość salaterki oprószyć solą i pieprzem.  Na jajka wyłożyć pozostałe składniki w kolejności: paprykę, cebulę, kukurydzę, brokuł i kawałki pomidora. Tuż przed podaniem wierzch polać sosem śmietanowo- majonezowym doprawionym do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz