sobota, 21 maja 2016

Surówki

Dzisiaj polecamy dwie smaczne surówki, które można podawać razem lub osobno.


Surówka z selera, pora i jabłka

Składniki:

1 dość duży seler korzeniowy
1 jabłko,
sok z całej cytryny
1 por
3 – 4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 garść rodzynek
do smaku: odrobina pieprzu

Wykonanie:
Pora pokroić w cienkie półplasterki przełożyć  na sitko, przelać wrzątkiem, dokładnie osączyć (po sparzeniu jest delikatniejszy).  Cytrynę umyć, sparzyć i wycisnąć sok. Seler i jabłko obrać,  zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polać sokiem cytrynowym, wymieszać, dodać do pora. Rodzynki posiekać i dodać do surówki, doprawić do smaku odrobiną pieprzu i cukru, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

 

Kolorowy mix   



Składniki:
1 op mix sałat  
2 pomidory

1 żółta papryka

1 średnia czerwona cebula

garść pestek dyni

1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Składniki sosu:
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
bazylia suszona


Wykonanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Pestki dyni i orzechy uprażyć na patelni, dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Składniki sosu wymieszać aż powstanie emulsja. Surówkę polać sosem tuż przed podaniem.


1 komentarz: