Surówka z selera, pora
i jabłka
Składniki:
1
dość duży seler korzeniowy
1
jabłko,
sok
z całej cytryny
1
por
3
– 4 łyżki gęstej śmietany
1
łyżeczka cukru
1
garść rodzynek
do
smaku: odrobina pieprzu
Wykonanie:
Pora
pokroić w cienkie półplasterki przełożyć
na sitko, przelać wrzątkiem, dokładnie osączyć (po sparzeniu jest
delikatniejszy). Cytrynę umyć, sparzyć i
wycisnąć sok. Seler i jabłko obrać,
zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polać sokiem
cytrynowym, wymieszać, dodać do pora. Rodzynki posiekać i dodać do surówki,
doprawić do smaku odrobiną pieprzu i cukru, dodać śmietanę i dokładnie
wymieszać.
Proste i smaczne
OdpowiedzUsuń