niedziela, 10 kwietnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą



Składniki:
9 – 10 ziemniaków
6 średnich cebul
3 ząbki czosnku
50 dag kiełbasy
20 dag startego żółtego sera
300 ml śmietany 18%
1 jajko
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Masło do posmarowania formy
Szczypiorek lub zielona pietruszka
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (można ugotować obrane), obrane  pokroić w plastry
o grubości ok ½ cm. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni. Kiełbasę pokroić 
w kostkę, dodać do cebuli i razem lekko podsmażyć. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaków (ok. 1/3), wyłożyć połowę farszu, drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch wyłożyć pozostałe ziemniaki, posypać szczypiorkiem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawami, zalać składniki zapiekanki, posypać startym serem. Zapiekać w temperaturze 175°C około 30 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub zieloną pietruszką. 

1 komentarz: