Składniki:
9
– 10 ziemniaków
6
średnich cebul
3
ząbki czosnku
50
dag kiełbasy
20
dag startego żółtego sera
300
ml śmietany 18%
1
jajko
Gałka
muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Masło
do posmarowania formy
Szczypiorek
lub zielona pietruszka
Wykonanie:
Ziemniaki
ugotować w mundurkach (można ugotować obrane), obrane pokroić w plastry
o
grubości ok ½ cm. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni.
Kiełbasę pokroić
w kostkę, dodać do cebuli i razem lekko podsmażyć. Naczynie
żaroodporne posmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaków (ok. 1/3), wyłożyć
połowę farszu, drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch wyłożyć
pozostałe ziemniaki, posypać szczypiorkiem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i
przyprawami, zalać składniki zapiekanki, posypać startym serem. Zapiekać w
temperaturze 175°C około 30 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub
zieloną pietruszką.
Zapiekanka świetna :D polecam!
OdpowiedzUsuń