wtorek, 26 kwietnia 2016

Deser z kaszy manny



Składniki:
1 galaretka wiśniowa
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
100 g kaszy manny
1 szkl wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
Do dekoracji:
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Galaretkę rozpuść w 1,5 szkl wrzącej wody.
 2. Mleko zagotuj z cukrem.
 3. Masło rozpuść w rondlu, wsyp do niego ciągle mieszając kaszę mannę, gdy kasza się przyrumieni,  wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 min.
 4. Gotową masę wlej do płaskiego naczynia, pozostaw do wystygnięcia.
 5. Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 pucharków, dodaj wiśnie.
 6. Deser zalej tężejącą galaretką, odstaw do zastygnięcia.
 7. Śmietankę ubij z cukrem.
 8. Deser przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i wiśniami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz