Składniki:
1
galaretka wiśniowa
1
szkl mleka
2
łyżki cukru
2
łyżki masła
100
g kaszy manny
1
szkl wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
Do dekoracji:
100
ml śmietanki 30%
1
łyżka cukru
Przygotowanie:
1.
Galaretkę rozpuść w 1,5 szkl wrzącej wody.
2. Mleko zagotuj z cukrem.
3. Masło rozpuść w rondlu, wsyp do niego
ciągle mieszając kaszę mannę, gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj
i gotuj przez 5 min.
4. Gotową masę wlej do płaskiego naczynia,
pozostaw do wystygnięcia.
5. Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do
4 pucharków, dodaj wiśnie.
6. Deser zalej tężejącą galaretką, odstaw do
zastygnięcia.
7. Śmietankę ubij z cukrem.
8. Deser przed podaniem udekoruj bitą śmietaną
i wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz