piątek, 22 kwietnia 2016

Jaja w sosie tatarskim


Sos tatarski – pikantny i lekko kwaśny idealnie pasuje do jajek na twardo. Podaje się jako przystawkę lub po prostu na śniadanie czy kolację.
Składniki:
6 jajek
2 średnie ogórki konserwowe
1 mały słoiczek grzybków marynowanych
4 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
sól, pieprz
zielona sałata, rzodkiewki i zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół.
2. Przygotować sos: wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku.
3. Na talerzu ułożyć liście sałaty, przełożyć sos, ułożyć jajka i udekorować rzodkiewkami i zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz