środa, 13 kwietnia 2016

Panna cotta




Składniki:
  • 500ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
  • 50g cukru
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
Dodatkowo:
  • ok. 300g truskawek
  • 1- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietankę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
  5. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. Wyporcjować gotową śmietanę. Poczekać, aż wystygnie i wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.
  6. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  7. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem (cukru dodać do smaku) i polać deser, udekorować całymi owocami lub miętą.

1 komentarz: