Składniki:
- 500ml słodkiej, płynnej
śmietanki 30%
- 50g cukru
- laska wanilii
- 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2
listki żelatyny)
Dodatkowo:
- ok. 300g truskawek
- 1- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić
wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach
zimniej wody.
- Śmietankę wlać do niedużego
garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do
zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez
10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek
ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
- Gorącą śmietanę wymieszać
dokładnie z żelatyną.
- Okrągłe, małe foremki opłukać
zimną wodą. Wyporcjować gotową śmietanę. Poczekać, aż wystygnie i wstawić
do lodówki na 2 – 3 godziny.
- Aby wyciągnąć panna cottę,
należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą
wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
- Truskawki zmiksować z cukrem
pudrem (cukru dodać do smaku) i polać deser, udekorować całymi owocami
lub miętą.
|
bardzo dobry przepis, pyszny deser
OdpowiedzUsuń