niedziela, 10 kwietnia 2016

Jajko w koszulce na grzance


Jaja w koszulce to potrawa, którą podaje się na śniadanie w restauracjach.


Składniki:
2 kromki chleba tostowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 jajko
3 łyżki octu
Sól
Do dekoracji: sałata, cytryna, ogórek  
Krok po kroku:
1.      Kromki chleba tostowego potrzyj ząbkiem czosnku i zrumień na patelni na maśle.
2.      Wyłóż na ręcznik papierowy, a następnie owiń w folię aluminiową aby nie wystygł.
3.      Jajo wybij na talerzyk.
4.      Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem octu (1 l wody – 3łyżki octu) przelej z talerzyka, delikatnie zamieszaj. Gotuj ok. 3 minuty.
5.      Po ugotowaniu – białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz.
6.      Przekrój jajko na pół, ułóż na grzanki z sałatą i udekoruj cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz