piątek, 29 kwietnia 2016

Kotlet wiejski



Składniki:
200 g boczku
4 plastry szynki
4 plastry sera żółtego
4 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki ciasta:
½ szkl piwa
½ szkl mąki
2 jajka
sól, pieprz 

Przygotowanie:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie płaty, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
Boczek kroimy w kostkę, szalotki w piórka i smażymy na łyżce oleju. Na rozbitym schabie układamy plaster sera, szynki oraz ¼ część farszu z boczku i cebuli. Przykrywamy drugim płatem schabu, brzegi zbijamy tłuczkiem aby się skleiły. 
Tak przygotowujemy 4 kotlety. Przygotowujemy ciasto – łącząc wszystkie składniki. Przygotowane kotlety delikatnie zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety możemy podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz