środa, 20 kwietnia 2016

Ciasto marchewkowe

                                                                                                                                                                                     
Dzisiaj polecamy marchewkę w innej odsłonie, ciasto jest lekko wilgotne i bardzo smaczne.

Składniki:
½ kg marchwi (5 średnich)
4 jajka
¾ szkl oleju
1 szkl cukru
2 szkl mąki
1 proszek do pieczenia
Olejek waniliowy

Wykonanie:
Marchew obrać i zmielić na drobno w malakserze (lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach). Dodać jajko, olej i aromat. Zmiksować (lub ręcznie wymieszać). Mąkę, cukier i proszek wymieszać. Mokre składniki (marchew z dodatkami) wlać do miski z suchymi i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 180°C niecałą godzinę, sprawdzić patyczkiem jeżeli będzie suchy to  wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz