Dzisiaj polecamy marchewkę w innej odsłonie, ciasto jest lekko wilgotne i bardzo smaczne.
Składniki:
½
kg marchwi (5 średnich)
4
jajka
¾
szkl oleju
1
szkl cukru
2
szkl mąki
1
proszek do pieczenia
Olejek
waniliowy
Wykonanie:
Marchew
obrać i zmielić na drobno w malakserze (lub zetrzeć na tarce na drobnych
oczkach). Dodać jajko, olej i aromat. Zmiksować (lub ręcznie wymieszać). Mąkę,
cukier i proszek wymieszać. Mokre składniki (marchew z dodatkami) wlać do miski
z suchymi i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać ciasto
do formy wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 180°C niecałą godzinę,
sprawdzić patyczkiem jeżeli będzie suchy to
wyjąć z piekarnika. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz