poniedziałek, 10 października 2016

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Składniki:
10 dużych ziemniaków,
50 dag mięsa mielonego,
1 marchew,
30 dag sera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
150 g startego sera,
masło,
olej,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, zrobić puree i odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, przyprawy i jeszcze chwilę smażyć. 
 Ziemniaki doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, starty ser i mąkę. Dobrze wymieszać.
Foremki do zapiekanek posmarować cienką warstwą masła i posypać tartym serem.
Połowę foremki wypełnić masą ziemniaczaną, szczególnie dno i ścianki. 
Do środka włożyć farsz mięsny i z góry nałożyć masę ziemniaczaną.  napełnione foremki na 10-15 minut. Zamiast farszu z mięsa można zrobić farsz grzybowy.
Rozgrzać piekarnik do 200°C i wstawić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz