Składniki:
10 dużych ziemniaków,
50 dag mięsa mielonego,
1 marchew,
30 dag sera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki mąki,
150 g startego sera,
masło,
olej,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, zrobić puree i
odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, przyprawy i jeszcze chwilę smażyć.
W tym czasie przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, przyprawy i jeszcze chwilę smażyć.
Ziemniaki doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, starty ser i mąkę. Dobrze
wymieszać.
Foremki do zapiekanek posmarować cienką warstwą masła i posypać tartym serem. Połowę foremki wypełnić masą ziemniaczaną, szczególnie dno i ścianki.
Do środka włożyć farsz mięsny i z góry nałożyć
masę ziemniaczaną. napełnione foremki na 10-15 minut. Zamiast
farszu z mięsa można zrobić farsz grzybowy. Foremki do zapiekanek posmarować cienką warstwą masła i posypać tartym serem. Połowę foremki wypełnić masą ziemniaczaną, szczególnie dno i ścianki.
Rozgrzać piekarnik do 200°C i wstawić










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz