poniedziałek, 10 października 2016

Pulpety w sosie porowo-chrzanowym



Składniki na pulpety:
30 dag mielonego mięsa
1 jajko
bułka tarta
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
mąka

Składniki na sos:
1 litr bulionu
2 pory
2 łyżki masła
łyżka chrzanu
kilka łyżek śmietany
mąka do zagęszczenia sosu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać (jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę wody). Formować  okrągłe pulpety i obtaczać je w mące. Następnie gotować w bulionie ok 20 minut.
Na maśle podsmażyć przez 10 minut pokrojony w półplastry por.
Następnie przełożyć go do gotujących się pulpecików i chwilę gotować.
Dodać chrzan, śmietanę i zawiesinę z mąki i wody, po zagotowaniu doprawić do smaku i posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz