Składniki na pulpety:
30 dag mielonego mięsa
1 jajko
bułka tarta
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
mąka
30 dag mielonego mięsa
1 jajko
bułka tarta
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
mąka
Składniki na sos:
1 litr bulionu
2 pory
2 łyżki masła
łyżka chrzanu
kilka łyżek śmietany
mąka do zagęszczenia sosu
sól i pieprz do smaku
2 pory
2 łyżki masła
łyżka chrzanu
kilka łyżek śmietany
mąka do zagęszczenia sosu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do mięsa dodać wszystkie składniki,
dokładnie wymieszać (jeżeli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę wody). Formować okrągłe pulpety i obtaczać je w mące. Następnie
gotować w bulionie ok 20 minut.
Na maśle podsmażyć przez 10 minut pokrojony w półplastry por.
Następnie przełożyć go do gotujących się pulpecików i chwilę gotować.
Dodać chrzan, śmietanę i zawiesinę z mąki i wody, po zagotowaniu doprawić do smaku i posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Na maśle podsmażyć przez 10 minut pokrojony w półplastry por.
Następnie przełożyć go do gotujących się pulpecików i chwilę gotować.
Dodać chrzan, śmietanę i zawiesinę z mąki i wody, po zagotowaniu doprawić do smaku i posypać posiekaną zieloną pietruszką.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz