poniedziałek, 17 października 2016

Kolorowa pieczeń


Bardzo smaczna pieczeń, można podać ciepłą na obiad z ziemniakami i surówką, lub na zimno do pieczywa.  
Składniki:
1,5 kg schabu lub szynki (mięso)
20 dag wędzonego boczku
0,5 kg pieczarek
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
½ zielonej papryki
1 duża cebula
1 bułka
5 ząbków czosnku
3 jajka
1 pęczek zielonej pietruszki
3 łyżeczki mielonej papryki
tymianek, majeranek, rozmaryn
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:
Schab i boczek umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić razem z mięsem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
 Pieczarki pokroić w grube plasterki podsmażyć do odparowania soku.
Papryki po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki,
dokładnie wyrobić i doprawić do smaku, jeśli masa będzie zbyt luźna to dodać bułki tartej.

 Masę przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię i posypać bułką tartą lub ziołami.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz