niedziela, 30 października 2016

Francuska zupa cebulowa

Składniki:
4 duże cebule
3 łyżki masła
szklanka białego wytrawnego wina
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka mąki pszennej
8 łyżek startego żółtego sera
sól i pieprz biały do smaku
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka do dekoracji
kromki bułki paryskiej

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na 2 łyżkach masła. Cebulę podlać winem, po odparowaniu alkoholu, wlać bulion, dodać tymianek i gotować na małym ogniu około 20 minut. Zagęścić zupę mąką wymieszaną z 1/2 szklanki wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na łyżce masła zrumienić kromki bułki paryskiej, posypać je połową żółtego sera. Wyporcjować zupę do kokilek, układać grzanki na zupie, posypać je resztą sera i zapiec chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać zupę udekorowaną zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz