czwartek, 30 marca 2017

Pierogi z oscypkiem i żurawiną


Składniki na ciasto:
500 g mąki
250 ml gorącej wody
1  jajko
sól

Składniki na farsz:
·         200 g oscypka
·         50 g żurawiny
·         2 ugotowane ziemniaki
·         2 – 3 łyżki śmietany
·         pieprz


Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę i uformować kopczyk, odrobinę zostawić na boku (na podsypywanie w czasie wałkowania). Zrobić wgłębienie, wlać wodę i delikatnie wymieszać nożem, następnie dodać jajko i sól. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić dłońmi - ciasto powinno być elastyczne. Przykryć miską i pozostawić, aby wypoczęło, w tym czasie przygotować farsz.
Oscypek zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, ziemniaki przepuścić przez praskę, żurawinę pokroić. Następnie wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie doprawić do smaku odrobiną pieprzu.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetry. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki, nakładać farsz i sklejać pierogi.
Gotować partiami w osolonym wrzątku, po wypłynięciu ok. 2-3 minuty.
Podawać polane stopionym masłem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz