piątek, 17 lutego 2017

Paluszki z ciasta piwnego

Składniki:
1 palma
2 szkl mąki
½ szkl piwa
Dodatkowo:
1 jajko
2 – 3 łyżki mleka
Do posypania dowolnie: czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól, suchy mak, sezam, itp.
Przygotowanie:
Schłodzoną palmę zetrzeć na tarce, dodać mąkę i piwo – wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do miski, nakryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie podzielić na 3 – 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm, posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami. Pokroić w paski o szer. 1 cm, długość 10 cm. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w tem. 180°C przez ok. 10 – 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz