wtorek, 24 stycznia 2017

Pikantne bułeczki


Składniki ciasta
500 g mąki pszennej (można zastąpić część mąki razową)
30 g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka letniej wody
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Składniki farszu
450 g pieczarek
100 g pikantnej kiełbasy (Chorizo lub Pepperoni)
1 cebula
100 g ostrego sera (np.  Tylżyckiego)
2 łyżki oleju
garść bazylii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
suszony tymianek lub czarnuszka do posypania 

Wykonanie:
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jajko i wodę z drożdżami. Na koniec wlać olej i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i jednolite.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (powinno to trwać ok. 40-60 minut).
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i chwilę smażyć razem z cebulą. Na koniec dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć do miękkości i odparowania. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić posiekaną bazylię.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Utoczyć wałek i podzielić go na 16 części.
Każdy kawałek ciasta lekko rozwałkować, układać farsz i sklejać brzegi. Uformowane bułeczki układać na przygotowanej blaszce, tak by zlepienie znajdowało się pod spodem. Pozostawić na 20 minut aby wyrosły.
Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suszonym tymiankiem lub czarnuszką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190° C ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz