30
dag mąki
12
dag palmy
5
dag cukru pudru
1
jajko
2
żółtka
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy makowej:
1
puszka masy makowej
2
łyżki miodu
2
jajka
2
białka pozostałe od ciasta
2
– 3 łyżki cukru
3
łyżki mąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać na stolnicę i posiekać z palmą, następnie dodać pozostałe składniki, szybko
wyrobić ciasto i odłożyć do lodówki na ok. jedną godzinę. Po schłodzeniu ciasto
rozwałkować i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem.
Masę
makową przełożyć do miski, dodać miód, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wybić
jajka oddzielając białka od żółtek. Do drugiej miski wlać białka (4) i ubić na
pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier, kiedy piana będzie sztywna połączyć z
żółtkami delikatnie ubijając. Do masy makowej dodać partiami pianę, delikatnie wymieszać,
gotową masą wylać na ciasto. Piec ok. 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do
180°C.
Po
upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz