niedziela, 20 listopada 2016

Makowiec na kruchym spodzie

Składniki ciasta:
30 dag mąki
12 dag palmy
5 dag cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy makowej:
1 puszka masy makowej
2 łyżki miodu
2 jajka
2 białka pozostałe od ciasta
2 – 3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z palmą, następnie dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto i odłożyć do lodówki na ok. jedną godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem.
Masę makową przełożyć do miski, dodać miód, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wybić jajka oddzielając białka od żółtek. Do drugiej miski wlać białka (4) i ubić na pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier, kiedy piana będzie sztywna połączyć z żółtkami delikatnie ubijając. Do masy makowej dodać partiami pianę, delikatnie wymieszać, gotową masą wylać na ciasto. Piec ok. 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz