500 g - mąki
250 ml -
gorącej wody
1 – jajko
sól
Składniki na farsz:
400
dag mrożonego szpinaku (krojonego)
suszone
pomidory w oliwie (słoiczek 285 g)
kostka
sera fety
3-5
ząbków czosnku
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać
mąkę i uformować kopczyk, odrobinę zostawić na boku (na podsypywanie w czasie
wałkowania). Zrobić wgłębienie, wlać wodę i delikatnie wymieszać nożem,
następnie dodać jajko i sól. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić dłońmi -
ciasto powinno być elastyczne. Przykryć miską i pozostawić, aby wypoczęło.
Szpinak
rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić pokrojony czosnek. Dodać szpinak
i smażyć, aż odparuje nadmiar wody, przestudzić. Ser feta rozdrobnić widelcem, pomidory osączyć
z oliwy, pokroić w drobną kostkę i razem z fetą dodać do szpinaku. Wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto
rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką lub specjalnym pierścieniem
wykroić krążki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować partiami w osolonym wrzątku, po wypłynięciu ok. 2-3 minuty.
Podawać polane
stopionym masłem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz