środa, 30 marca 2016

Drożdżowe bułeczki




Składniki:
250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
1 łyżka suszonych drożdży
1/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
60 g rozpuszczonego masła
1 jajko
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła, które należy dodać na końcu) przełożyć do miski i mikserem lub ręką wyrobić gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 16 części i formować z nich małe okrągłe bułeczki, ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w temperaturze 200°C około 15 – 20  minut do zarumienienia się bułek.

1 komentarz: