Składniki:
250
ml maślanki lub jogurtu naturalnego
1
łyżka suszonych drożdży
1/4
szklanki wody
2
łyżki cukru
60
g rozpuszczonego masła
1
jajko
600
g mąki pszennej
2
łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie
składniki (z wyjątkiem masła, które należy dodać na końcu) przełożyć do miski i
mikserem lub ręką wyrobić gładkie ciasto. Przygotowane ciasto zostawić pod
przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 16
części i formować z nich małe okrągłe bułeczki, ułożyć w odstępach na blaszce
do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do
piekarnika, bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec
w temperaturze 200°C około 15 – 20 minut
do zarumienienia się bułek.
Przepyszne :)
OdpowiedzUsuń